07.09.2021

Порядок учета доходов единщиком

С 1 января текущего года утратил силу приказ Минфина, которым был утвержден порядок учета доходов ФЛП – плательщиками единого налога. Как определить порядок ведения учета ФЛП-единщиком? Обязательно ли оформлять это каким-то документом?

Газета «Частный предприниматель» № 12, 2021 г.

Действительно, ввиду того что с 1 января 2021 года в новой редакции применяется п. 296.1 ст. 296 НКУ, который определяет порядок ведения учета доходов (доходов и расходов) ФЛП-единщиками, Минфин отменил свой приказ от 19.06.2015 г. № 579, которым были утверждены формы Книг учета доходов (доходов и расходов) и порядки их ведения.

И если раньше было четко определено, в какой форме предприниматели обязаны вести учет доходов, то теперь разрешено определять ее самостоятельно. Единственное требование – подводить итоги ежемесячно.

Чтобы в дальнейшем у налоговиков не возникало вопросов, почему учет ведется так или иначе, на страницах газеты мы неоднократно предлагали оформить свое решение распоряжением, в котором определить все тонкости ведения такого учета. В данном решении надо прописать: в какой форме он ведется – бумажной или электронной; с какой периодичностью заполняется; распределяется ли доход на наличный и безналичный; как исправляются ошибки и др. Предприниматель может предусмотреть ведение такого учета на каждой торговой точке, если их несколько, и потом все сведения сводить в одном регистре. Но желательно обо всем этом указать в решении.

Направлять такое решение налоговикам не нужно. Это ваш внутренний документ. В ходе проверки следует предоставлять именно регистр, в котором вы ведете учет доходов.

Приведем пример такого распоряжения.

Фізична особа – підприємець Новачок Ірина Сергіївна

Розпорядження № 78

від 28.12.2020 р.

Про визначення форми та порядку ведення обліку доходів

1. З 1 січня 2021 року припинити заповнення паперової Книги обліку доходів.

2. Зберігати книгу протягом 1095 днів, починаючи відлік для зберігання з 10 лютого 2021 року.

3. Починаючи з 1 січня 2021 року вести облік доходів в електронній формі, застосовуючи таблиці в Excel-форматі.

4. Касирам на торговельних точках заповнювати таблицю затвердженої форми шляхом унесення даних за підсумками робочого дня, у якому отримано виторг, але не пізніше ніж наступного календарного дня; надсилати ФОП підсумки роботи за день.

5. Зведений облік веде бухгалтер, заповнюючи зведену таблицю, у якій за порядком записує дані зі звітів із торговельних точок, не пізніше ніж наступного дня після отримання звітів із торговельних точок та підбиваючи підсумки щомісяця, щокварталу та за рік наростаючим підсумком. Протягом року підсумовує надходження доходів зі звітів торговельних точок за кожним днем, у якому отримано виторг.

6. У таблиці в окремих графах відображаються готівкові й безготівкові надходження в гривнях із копійками.

7. Використовується таблиця, яка складається із 6 граф:

1 – Дата проведення операції; 2 – готівкові надходження; 3 – безготівкові надходження; 4 – усього надходжень (гр. 2 + гр. 3); 5 – повернення коштів із різних причин; 6 – дохід для оподаткування (гр. 4 – гр. 5).

8. Повернення коштів і відображення в таблиці обліку здійснюється тільки за наявності первинних документів, що підтверджують потребу в такому поверненні.

9. Виправлення помилок здійснюється шляхом нового запису з відображенням від’ємно­го або позитивного значення з обов’язковим оформленням пояснення в письмовій формі, у якому зазначається дата допущенної помилки, сума, а також сума, на яку треба зробити виправлення.

10. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

Фізична особа – підприємець                                  Новачок І. С.

З розпорядженням ознайомлені:

Бухгалтер

Касири торговельної точки № 1

Касири торговельної точки № 2

Обращаем внимание, что вы можете разработать иной порядок ведения учета, нежели описанный в примере, другую форму таблицы, периодичность ее заполнения. Возможно, вы используете готовую бухгалтерскую программу или разработанную специально для вашего вида деятельности либо продолжаете вести бумажную книгу учета доходов, поскольку согласно п. 296.1 ст. 296 НКУ единщики ведут учет в произвольной форме путем помесячного отражения полученных доходов.

Таким образом, вы имеете право самостоятельно определить форму и периодичность учета, прописать свой порядок его ведения.

Наталия Щербак,
зам. главного редактора

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками