Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




07.09.2021

Порядок обліку доходів єдинником

З 1 січня поточного року втратив чинність наказ Мінфіну, яким було затверджено порядок обліку доходів ФОП – платниками єдиного податку. Як визначити порядок ведення обліку ФОП-єдинником? Чи обов’язково оформлювати це якимось документом?

Газета «Приватний підприємець» № 12, 2021 г.

Дійсно, у зв’язку з тим що з 1 січня 2021 року в новій редакції застосовується п. 296.1 ст. 296 ПКУ, який визначає порядок ведення обліку доходів (доходів і витрат) ФОП-єдинниками, Мінфін скасував свій наказ від 19.06.2015 р. № 579, яким були затверджені форми Книг обліку доходів (доходів і витрат) та порядки їх ведення.

І якщо раніше було чітко визначено, у якій формі підприємці зобов’язані вести облік доходів, то тепер дозволено визначати її самостійно. Єдина вимога – підбивати підсумки щомісяця.

Аби надалі в податківців не виникало питань, чому облік ведеться так чи інакше, на сторінках газети ми неодноразово пропонували оформити своє рішення розпорядженням, у якому визначити всі тонкощі ведення такого обліку. У цьому рішенні треба прописати: у якій формі він ведеться – паперовій чи електронній; з якою періодичністю заповнюється; чи поділяється дохід на готівковий і безготівковий; як виправляються помилки тощо. Підприємець може передбачити ведення такого обліку на кожній торговельній точці, якщо їх декілька, і потім зводити всі відомості до одного регістру. Але бажано про все це зазначити у своєму рішенні.

Надсилати таке рішення податківцям не треба. Це ваш внутрішній документ. Під час перевірки слід надавати саме регістр, у якому ви ведете облік доходів.

Наведемо приклад такого розпорядження.

Фізична особа – підприємець Новачок Ірина Сергіївна

Розпорядження № 78

від 28.12.2020 р.

Про визначення форми та порядку ведення обліку доходів

1. З 1 січня 2021 року припинити заповнення паперової Книги обліку доходів.

2. Зберігати книгу протягом 1095 днів, починаючи відлік для зберігання з 10 лютого 2021 року.

3. Починаючи з 1 січня 2021 року вести облік доходів в електронній формі, застосовуючи таблиці в Excel-форматі.

4. Касирам на торговельних точках заповнювати таблицю затвердженої форми шляхом унесення даних за підсумками робочого дня, у якому отримано виторг, але не пізніше ніж наступного календарного дня; надсилати ФОП підсумки роботи за день.

5. Зведений облік веде бухгалтер, заповнюючи зведену таблицю, у якій за порядком записує дані зі звітів із торговельних точок, не пізніше ніж наступного дня після отримання звітів із торговельних точок та підбиваючи підсумки щомісяця, щокварталу та за рік наростаючим підсумком. Протягом року підсумовує надходження доходів зі звітів торговельних точок за кожним днем, у якому отримано виторг.

6. У таблиці в окремих графах відображаються готівкові й безготівкові надходження в гривнях із копійками.

7. Використовується таблиця, яка складається із 6 граф:

1 – Дата проведення операції; 2 – готівкові надходження; 3 – безготівкові надходження; 4 – усього надходжень (гр. 2 + гр. 3); 5 – повернення коштів із різних причин; 6 – дохід для оподаткування (гр. 4 – гр. 5).

8. Повернення коштів і відображення в таблиці обліку здійснюється тільки за наявності первинних документів, що підтверджують потребу в такому поверненні.

9. Виправлення помилок здійснюється шляхом нового запису з відображенням від’ємно­го або позитивного значення з обов’язковим оформленням пояснення в письмовій формі, у якому зазначається дата допущенної помилки, сума, а також сума, на яку треба зробити виправлення.

10. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

Фізична особа – підприємець                                   Новачок І. С.

З розпорядженням ознайомлені:

Бухгалтер

Касири торговельної точки № 1

Касири торговельної точки № 2

Зауважимо, що ви можете розробити інший порядок ведення обліку, ніж наведено в прикладі, іншу форму таблиці, періодичність її заповнення. Можливо, ви використовуєте готову бухгалтерську програму або розроблену спеціально для вашого виду діяльності або ж продовжуєте вести паперову книгу обліку доходів, оскільки згідно з п. 296.1 ст. 296 ПКУ єдинники ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Отож ви маєте право самостійно визначити форму й періодичність обліку, прописати свій порядок його ведення.

Наталія Щербак,
заст. головного редактора

http://chp.com.ua/vazhno-znat/item/71474-kalendar-dlya-edinshchikov-pervoj-i-vtoroj-gruppy-2021

http://chp.com.ua/vazhno-znat/item/71773-kalendar-dlya-edinshchikov-tretej-gruppy-2021

Поделиться:

Количество просмотров: 17031

Новий номер!

  • Чи діє «воєнна» пільга зі сплати ЄСВ за себе для ФОП у 2024 році?
  • ФОП закрився: ліквідаційна декларація, борг із ЄСВ
  • Які надавати первинні документи в разі фактичної перевірки?

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне