Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




30.07.2021

Дохід у разі розрахунку післяплатою

ФОП – єдинник другої групи працює тільки за безготівковим розрахунком, без РРО. За договором із Новою Поштою через підрозділ “NovaPay” отримує оплату за товари, надіслані післяплатою. ФОП на розрахунковий рахунок надходить оплата за мінусом винагороди, яку платіжна система відразу залишає в себе. Чи повинен підприємець застосовувати РРО/ПРРО? Яку суму ФОП має включати до доходу? Яку вартість треба зазначати в накладній на товар, яку ФОП зобов’язаний покласти в посилку з товаром?

Газета «Приватний підприємець» № 10, 2021 г.

Надсилаючи товар покупцеві через Нову пошту й отримуючи оплату від платіжної системи “NovaPay” (раніше Forpost), підприємець працює без застосування РРО/ПРРО, і це не є порушенням чинного законодавства. Адже він користується послугами платіжної системи “NovaPay”, яка є власною платіжною системою “Нова Пошта”, створеною, розробленою та впровадженою компанією “Пост Фінанс”, що входить до групи компаній “Нова Пошта”.

ТОВ “НоваПей” є фінансовою установою відповідно до Свідоцтва про реєстрацію фінансової установи серії ФК № 378 від 08.01.2013 р. і має право надавати, зокрема, такі фінансові послуги, як:

– переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків на підставі ліцензії на переказ коштів за № 11/1, виданої Національним банком України 17.10.2014 р.;

– валютні операції: переказ коштів, торгівля валютними цінностями у готівковій формі згідно з ліцензією на здійснення валютних операцій за № 5 від 26.03.2019 р.

Це одна з внутрішньодержавних платіжних систем на ринку України, яка створена небанківською установою. Ця система переводить кошти, отримані готівкою або з використанням електронних платіжних засобів від фізосіб іншим фізособам, юрособам та підприємцям. Відомості про цю платіжну систему внесено до Реєстру платіжних систем.

Попри те що ФОП за заявкою покупця надсилає через Нову Пошту товар, а покупець, отримуючи його на складі відділення, оплачує його вартість готівкою або платіжними банківськими картками, застосовувати підприємцеві РРО/ПРРО не потрібно. Оскільки покупцеві фіскальний касовий чек видає ТОВ “Нова Пей”, а не підприємець.

Чи мусить підприємець в цьому разі застосовувати РРО/ПРРО?

Оскільки підприємець отримує оплату тільки в безготівковій формі, незалежно від обсягу отриманого доходу він має право під час здійснення розрахункових операцій не застосовувати РРО/ПРРО. І працювати в такий спосіб до досягнення дозволеного обсягу доходу для другої групи єдинників. Нагадаємо, що такий обсяг становить 834 мінімальної зарплати (МЗП), установленої на 1 січня звітного (податкового) року. У 2021 році – це 5 004 000 грн.

Застосовувати РРО/ПРРО єдинникові потрібно в тому разі, якщо в нього розрахункові операції проводяться з використанням готівкових грошових коштів або в безготівковій формі оплати, але з використанням платіжних банківських карток, якщо протягом календарного року перевищено обсяг доходу в 220 розмірів МЗП, установленої на 1 січня звітного року. У 2021 році – це 1 320 000 грн.

Навіть у разі перевищення протягом року 1 320 000 грн ФОП не повинен застосовувати РРО/ПРРО, якщо він не торгує технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту.

Яку суму включати до доходів?

“Нова Пей” перераховує ФОП кошти на розрахунковий рахунок на підставі акта виконаних робіт, у якому зазначається сума отриманих від фізосіб коштів і розмір своєї комісії.

Отже, між підприємцем і покупцем відсутня розрахункова операція.

У такому разі небанківська фінустанова надає послуги із зарахування коштів (готівкових та безготівкових із використанням електронних платіжних карток), які надходять від покупця в момент отримання товару післяплатою, на розрахунковий рахунок ФОП. Саме тому для підприємця така операція є безготівковим розрахунком, що не потребує застосування РРО/ПРРО. Але на розрахунковий рахунок ФОП перераховується сума за мінусом комісії.

Хвилювання підприємця стосовно того, яку суму включати до доходів, цілком зрозумілі. Оскільки на розрахунковий рахунок надходить сума, менша від вартості товару.

Доходом вважається сума коштів, отримана в грошовій формі (готівковій або безготівковій), що надійшла на розрахунковий рахунок або в касу (п. 292.1, 292.6 ст. 292 ПКУ). З огляду на це визначення може здатися, що включати до доходу він повинен суму, що надійшла йому на розрахунковий рахунок від “Нова Пей”.

Однак до доходу ФОП повинен включити суму, отриману від покупців, зазначену в акті без зменшення на комісію, попри те що фактично отримано меншу суму. Оскільки комісія – це оплата за послуги фінустанови, що для підприємця є вже витратами, які не зменшують розміру доходу підприємця.

У цій ситуації ФОП має чинити так само, як під час використання платіжного термінала.

Яку вартість зазначати в накладній?

Формуючи посилку, підприємець повинен у поштове відправлення вкласти накладну, у якій зазначити найменування, кількість і вартість товару. Якщо товар, наприклад, коштує 1 000 грн, то в накладній він має зазначити вартість товару – 1 000 грн, незалежно від того, яку суму він отримає на розрахунковий рахунок.

Отже, у накладній відображаємо реальну вартість товару.

Наталія Щербак

Поделиться:

Количество просмотров: 29577

Новий номер!

  • Помилковий платіж: як ФОП не порушити умов перебування на ЄП?
  • Договір позички авто між ФОП і найманим працівником: нотаріальне посвідчення, податкові наслідки
  • Що є перевищенням ліміту доходу для ФОП-єдинника

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне