Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




04.02.2019

Повернення ліків до аптек

Газета «Приватний підприємець» № 2, 2019 р.

Чи повинні аптеки приймати назад ліки й повертати гроші покупцям у зв’язку зі змінами в Законі про захист прав споживачів?

Дійсно, з 01.01.2019 р. набув чинності Закон України від 23.11.2018 р. № 2628-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів” (про це писали в попередньому числі газети). Ним, зокрема, унесено зміни до Закону України від 12.05.91 р. № 1023-ХІІ “Про захист прав споживачів”, згідно з якими суб’єкт господарювання, який продає ліки й вироби медичного призначення, має задовольнити вимоги споживача щодо повернення грошей за ці товари.

Це правило – не абсолютне. Аби виконати вимоги покупця, він мусить дотримуватися визначених законом умов.

Передбачено, що вимоги споживача таких товарів розглядаються тільки після пред’явлення розрахункового документа, визначеного Законом України від 06.07.95 р. № 265/95-ВР “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”, а щодо технічно складних побутових товарів – після пред’явлення чека РРО та технічного паспорта або іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу.

Ба більше, поверненню підлягають тільки лікарські засоби та медичні вироби неналежної якості.

Факт неналежної якості цієї групи товарів може підтверджуватися такими документами:

– розпорядженням Держлікслужби про заборону обігу лікарського засобу;

– висновком лабораторії територіального органу Держлікслужби про якість лікарських засобів.

Висновок Держлікслужби має стосуватися певної серії препарату й визнавати її неякісною. Якщо Держлікслужба визнає серію препарату неякісною, вона повинна на своєму сайті (http://portal.diklz.gov.ua/PublicSite/QLA/DocList.aspx) опублікувати відповідне повідомлення про те, що певну серію конкретного лікарського засобу визнано не­якісною й ці лікарські засоби покупці мають право повернути до аптеки.

Аптеки, своєю чергою, на вимогу покупця мають надати документи, які підтверджують належну якість продукції, зокрема сертифікат якості виробника.

Якщо покупцеві вдасться зібрати потрібні документи, що підтверджують неякісність товарів, то після надання їх та чека РРО (і техпаспорта – за потреби) він має право про­сити повер­нути сплачені за медпрепарати гроші або замінити їх на аналогічні належної якості.

Ольга Шевцова, юрист

Розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму на 2019 рік

Поделиться:

Количество просмотров: 31334

Новий номер!

  • Чи замінить опис залишку товарів прибуткову накладну?
  • Фізособа є ФОП і найманим працівником: чи можливо це?
  • Транспортні послуги у ФОП на загальній системі: документи, ПММ у витратах

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне