28.03.2024

Що вважається мобінгом, а що – ні

Мобінг, тобто цькування – це систематичні тривалі умисні дії чи бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, зокрема, з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов’язків. Такі дії проявляються в формі психологічного або економічного тиску.

Наприклад, створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери – це мобінг. Нерівна оплата за працю рівної цінності, яка виконується працівниками однакової кваліфікації, – теж мобінг.

Ці норми статті 2-2 Кодексу законів про працю України, яка прямо забороняє вчинення мобінгу, нагадали посадовці управління інспекційної діяльності у Запорізькій області на підприємстві, куди завітали за зверненням працівника.

Вони також звернули увагу, що, згідно з тією ж статтею, вимоги роботодавця щодо належного виконання працівником трудових обов’язків, зміна робочого місця, посади працівника або розміру оплати праці в порядку, встановленому законодавством, колективним або трудовим договором, мобінгом не вважаються.

Джерело

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками