28.03.2024

Деякі санітарно-гігієнічні вимоги до побутових приміщень

Під час технічної консультації на одному з підприємств посадовці відділу з питань безпеки праці центрального регіону управління інспекційної діяльності у Запорізькій області приділили увагу облаштуванню побутових приміщень, які є допоміжними. До них належать роздягальні, душові, умивальники, кімнати особистої гігієни жінки, пункти харчування, місця для паління, приміщення для прання, хімічного чищення й сушіння, ремонту робочого одягу та взуття, приміщення для обігріву працівників.

Роздягальні розташовуються, як правило, поруч із душовими. Кількість місць у них має відповідати кількості працівників у двох суміжних найчисленніших змінах (якщо одяг зберігається на вішалках) або кількості працівників за списком (якщо одяг зберігається в шафах).

Роздягальні мають бути обладнані лавами 0,3 м завширшки. Душові обладнують у приміщеннях, суміжних із роздягальнями. Якщо душова має 6 і більше сіток, між нею та роздягальнею розміщується тамбур. Умивальники розміщують у роздягальнях або суміжних із ними приміщеннях.

Крани в них установлюють із розрахунку один на 7-20 осіб. Для чоловіків і жінок умивальники влаштовують у різних приміщеннях. Кожен індивідуальний умивальник має бути обладнаний змішувачем із підключенням гарячої та холодної води.

На підприємстві передбачається приміщення для особистої гігієни жінок, якщо їх у найчисленнішій зміні працює не менше 15. Щонайменше раз на місяць необхідно робити дезінфекцію побутових приміщень. Використовувати їх не за призначенням забороняється.

Джерело

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками