Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




12.03.2024

Як вести облік товарних запасів ФОПам — ДПС

Порядок ведення обліку товарних запасів для ФОПів, у тому числі платників єдиного податку, затверджено наказом Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496.

За ним ФОП повинен постійно вносити до Форми обліку інформацію про надходження та вибуття товарів за первинними документами, які є невід'ємною частиною такого обліку.

При цьому, ФОП, що здійснює діяльність у декількох місцях продажу, веде облік товарних запасів також окремо за кожним з них спираючись на первинку. Первинні документи підтверджують отримання товарів ФОПом або його окремим господарським об'єктом, та/або внутрішнє переміщення товарів між ФОП та його окремими місцями продажу.

У п. 3 розд. ІІ Порядку автори прописали, що ФОП вносить до Форми обліку відомості в такому порядку:

  • у графі 1 зазначають порядковий номер рядка, в якому здійснено відповідний запис;
  • у графі 2 - дату здійснення запису;
  • у графах 3-6 - реквізити первинного документа, найменування суб'єкта господарювання - постачальника або отримувача, його РНОКПП або код згідно з ЄДРПОУ / номер ID картки для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття РНОКПП;
  • у графі 7 - загальну вартість товару відповідно до первинного документа про надходження товару;
  • у графі 8 - загальну вартість товару відповідно до первинного документа про вибуття товарів (крім про продаж через РРО/ПРРО).
  • у графі 9 зазначаються примітки, передбачені цим Порядком.

Записи у Формі обліку слід вести в хронологічному порядку надходження або вибуття товарів.

Серед документів, які підтверджують облік та походження товарних запасів є: документи щодо інвентаризації товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб'єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів, які на момент перевірки знаходяться у місці продажу, та відображеніу Формі ведення обліку товарних запасів.

У Головному управлінні ДПС у Київській області повідомили, що зазначені документи ФОПи мають зберігати у місці продажу (господарському об'єкті) до моменту вибуття останньої одиниці товару, відображеної в них.

Форму обліку та документи, які підтверджують облік та походження товарів, ФОПи мають надавати на вимогу контролерам під час проведення перевірки.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1519

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне