Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




10.01.2024

Кому потрібно застосовувати POS-термінал із 1 січня 2024 року

Газета «Приватний підприємець»

Постановою КМУ від 29.07.2022 р. № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» (далі – Постанова № 894), яку ухвалено на виконання вимог ч. 29 ст. 38 Закону України від 30.06.2021 р. № 1591-IX «Про платіжні послуги» (далі – Закон № 1591), передбачено поступове запровадження обов’язку торговців забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги).

Так, з 1 січня 2023 року POS-термінали повинні були застосовувати торговці (зокрема, ФОП), які реалізують товари/послуги в населених пунктах, де проживає понад 25 тис. людей.

З 1 січня 2024 року коло суб’єктів господарювання, що в обов’язковому порядку мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані ними товари (надані послуги), розширюється: із зазначеної дати термінали повинні мати торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах, де проживає від 5 до 25 тис. людей.

А з 1 січня 2025 року POS-термінали знадобляться в населених пунктах із населенням менше ніж 5 тис. жителів.

Вимоги Постанови № 894 не поширюються на:

  • торговців – ФОП – платників єдиного податку першої групи;
  • торговців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

Згідно з пп. 4 п. 1 цієї Постанови, такі торговці зобов’язані будуть застосовувати платіжний термінал тільки з 1 січня 2026 року незалежно від кількості населення в населеному пункті, де вони провадять свою діяльність.

Також ці вимоги не поширюються на торговців, що провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Мінреінтеграції тимчасово окупованих територій, та протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації, звільнення від оточення (блокування) цих територій. Відповідний Перелік територій затверджено наказом Мінреінтеграції України від 22.12.2022 р. № 309.

Отже, якщо зараз ФОП провадить свою діяльність у населеному пункті, де проживає від 5 до 25 тис. людей і в нього є розрахункові операції, а оплата відбувається за місцем реалізації товарів/послуг, то в нього має бути встановлено термінал. ФОП – єдинникам 1-ї групи зараз застосовувати термінал необов’язково.

Нагадаємо, що відповідно до Закону № 1591 торговцям забороняється:

  • у будь-який спосіб обмежувати право держателя електронного платіжного засобу обирати для здійснення розрахунків будь-який електронний платіжний засіб платіжних систем відповідно до абзацу першого частини двадцять восьмої цієї статті;
  • установлювати будь-яку додаткову (супровідну) плату під час здійснення оплати за продані ними товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв, зокрема плату за використання певного електронного платіжного засобу, платіжного застосунку або платіжного пристрою;
  • установлювати різні ціни на ті самі товари чи послуги в разі здійснення розрахунку за них у безготівковій формі порівняно з розрахунком готівковими коштами.

Водночас торговці мають право заохочувати покупця до використання певного електронного платіжного засобу для здійснення розрахунків. Отож пам’ятайте, якщо покупець виявить бажання здійснити розрахунок платіжною карткою, він зобов'язаний надати покупцеві можливість реалізувати таке право шляхом використання банківського терміналу. За відмову споживачам розрахуватися за допомогою POS-терміналу загрожують штрафи.

За недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів до ФОП застосовується відповідальність, передбачена ст. 163-15 КУпАП у розмірах:

  • від 100 до 200 нмдг (від 1 700 до 3 400 грн) за порушення, учинене вперше;
  • від 500 до 1 000 нмдг (від 8 500 до 17 000 грн), якщо протягом року таку особу було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення.

Цей адмінштраф застосовують податкові органи, саме про це вони нагадують у своїх роз’ясненнях у Базі знань ЗІР.

Є ще один орган, який може застосувати штрафні санкції за відсутність POS-терміналів, – це Держпродспоживслужба. За обмеження або відмову в реалізації прав споживачів, установлених ч. 2 ст. 17 Закону про захист прав споживачів, тобто права розрахуватися платіжною карткою, представники цієї служби можуть застосувати штраф в розмірі 500 нмдг (8 500 грн) (п. 12 ч. 1 ст. 23 цього Закону).

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2471

Новий номер!

  • Чи діє «воєнна» пільга зі сплати ЄСВ за себе для ФОП у 2024 році?
  • ФОП закрився: ліквідаційна декларація, борг із ЄСВ
  • Які надавати первинні документи в разі фактичної перевірки?

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне