09.01.2024

Терміни подання річної звітності

Газета «Приватний підприємець»

За підсумками року підприємці мають звітувати про суму отриманого доходу. Залежно від обраної системи оподаткування та групи єдиного податку терміни подання звітності різні. Нагадаємо їх.

Перша та друга групи єдиного податку

Платники єдиного податку першої та другої груп подають до органу ДПС за місцем реєстрації податкову декларацію платника єдиного податку в строк, установлений для річного податкового (звітного) періоду. Згідно з пп. 49.18.3 ст. 49 ПКУ, подати декларацію треба протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Отож останній день подання звітності ФОП – єдинниками першої та другої груп – 29 лютого 2024 року (четвер).

Форму податкової декларації затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578. Останні зміни до податкової декларації внесено наказом Мінфіну від 15.12.2022 р. № 438. У декларації слід відобразити обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, а також відомості про суми ЄСВ, нарахованого, обчисленого й сплаченого в порядку, визначеному законом для такої категорії платників (п. 296.2 ст. 296 ПКУ). Нагадаємо, що окремий звіт із ЄСВ не подається, а тільки як додаток 1 до податкової декларації.

Така податкова декларація подається, якщо платник єдиного податку не допустив перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного для обраної групи, та/або самостійно не перейшов на сплату єдиного податку за ставками, установленими для платників єдиного податку другої або третьої групи. Тоді для таких єдинників звітний період дорівнює календарному кварталу, починаючи з кварталу переходу до іншої групи (пп. 296.5.1 ст. 296 ПКУ). (Детальніше про заповнення податкової декларації розповімо в лютому 2024 року.)

Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше ніж 20-го числа поточного місяця (пп. 295.1 ст. 295 ПКУ). Тобто на момент подання річної декларації єдиний податок за 2023 рік уже повністю сплачено.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Третя група єдиного податку

Протягом року платники єдиного податку третьої групи подають до органу контролю податкову декларацію платника єдиного податку в строки, установлені для квартального податкового (звітного) періоду наростаючим підсумком (п. 296.3 ст. 296 ПКУ). Тобто фактично декларація подається за І квартал, півріччя, 9 місяців, рік (IV квартал). Квартальна декларація подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (пп. 49.18.2 ст. 49 ПКУ).

Отже, останній день річної податкової декларації для ФОП – єдинників третьої групи – 9 лютого 2024 року (п’ятниця).

Нагадаємо, платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи) у складі податкової декларації платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року подають також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого й сплаченого в порядку, визначеному законом для такої категорії платників. Окремий звіт із ЄСВ не подається, а тільки як додаток 1 до податкової декларації. (Детальніше про заповнення податкової декларації розповімо в поточному місяці.)

Вимоги цього пункту платники єдиного податку третьої групи – електронні резиденти (е-резиденти) не застосовують.

Платники єдиного податку третьої групи (крім електронних резидентів (е-резидентів) сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного терміну подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (п. 295.3 ст. 295 ПКУ). Тобто останній день сплати єдиного податку за IV квартал 2023 року – 19 лютого 2024 року (понеділок).

Платники єдиного податку третьої групи – е-резиденти самі не звітують. За них все робить податковий агент, який сплачує їм доходи.

Четверта група єдиного податку

На відміну від єдинників першої – третьої груп, ФОП, які обрали четверту групу, звітують не за підсумками року, а на початку звітного. Вони зобов’язані самостійно обчислити суму податку станом на 1 січня і не пізніше ніж 20 лютого поточного року подати відповідному органу ДПС за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік (пп. 295.9.1 ст. 295 ПКУ).

Отже, ФОП – єдинники четвертої групи звітують за поточний рік – 2024 рік. Останній день подання податкової декларації – 20 лютого 2024 року (вівторок).

Форму податкової декларації затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578. Останні зміни до податкової декларації внесено наказом Мінфіну від 15.12.2022 р. № 438. Незважаючи на те що декларація подається за поточний рік, у додатку 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» відомості надаються за минулий рік. Тобто у 2024-му за 2023 рік.

Для цієї категорії єдинників і сплата єдиного податку здійснюється інакше. А саме, згідно з пп. 295.9.2 ст. 185 ПКУ, вони сплачують податок щокварталу протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, у таких розмірах:

у I кварталі – 10%, останній день сплати – 30 квітня 2024 року (вівторок);

у II кварталі – 10%, останній день сплати – 30 липня 2024 року (вівторок);

у III кварталі – 50%, останній день сплати – 30 жовтня 2024 року (середа);

у IV кварталі – 30%, останній день сплати – 30 січня 2025 року (четвер).

Загальна система оподаткування

Підприємці-загальносистемники, які працювали на цій системі протягом року, звітують один раз на рік за підсумками року. Вони подають річну податкову декларацію в строк, визначений пп. 49.18.4 ст. 49 ПКУ, – до 1 травня року, що настає за звітним (п. 117.11 ст. 177 ПКУ).

Отож останній день подання податкової декларації для ФОП-загальносистемників – 30 квітня 2024 року (вівторок).

Нагадаємо, що для заповнення річної звітності підприємці мають використовувати Податкову декларацію про майновий стан та доходи, форму якої затверджено наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859, зі змінами, унесеними наказом Мінфіну від 28.08.2023 р. № 467. У ній поряд із доходами від підприємницької діяльності потрібно зазначати інші доходи із джерел їх походження з України та іноземні доходи (за наявності), а також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону. (Детальніше про заповнення декларації розповімо у квітні 2024 року.)

Сума ПДФО, яку визначив ФОП за підсумками остаточного розрахунку, зазначена ним у річній податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання такої податкової декларації. Отже, останній день сплати ПДФО за 2023 рік – 10 травня 2024 року (п’ятниця).

Наталія Щербак, заст. головного редактора

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Чи діє «воєнна» пільга зі сплати ЄСВ за себе для ФОП у 2024 році?
  • ФОП закрився: ліквідаційна декларація, борг із ЄСВ
  • Які надавати первинні документи в разі фактичної перевірки?