26.03.2024

Чи може людина мати алергію на каву?

У світовій практиці багато людей вважають за кава в зернах є ідеальним супутником ранкового початку дня. Цей напій наповнює їх організм кофеїном, надаючи бадьорості та готовності до подолання всіх перешкод.

Однак у деяких індивідів алергія на каву може проявитися вже при контакті з її ароматом. Для тих, хто страждає на непереносимість кофеїну або інших компонентів напою, вживання кави може викликати неприємні симптоми.алергія на каву

Поширеність алергічних реакцій та їх причини

Незважаючи на популярність кави, випадки алергії на неї трапляються вкрай рідко.

Згідно з деякими дослідженнями, проведеними в США, деякі люди, які працюють із зеленими кавовими зернами, можуть відчувати алергічну реакцію на пил, що виділяється під час їх обробки. Тим не менш, наукові публікації, присвячені алергії на каву в результаті її вживання, відсутні, хоча в минулому були відомі дуже рідкісні випадки таких реакцій.

Як проявляється алергія на каву

Прояви алергії на каву можуть бути серйозними та різноманітними. Справжня алергія на каву зазвичай проявляється через кілька годин після її вживання і може торкнутися різних частин тіла, з часом стаючи більш інтенсивними.

Серед симптомів алергічної реакції на каву можуть бути:

• Шкірні висипання, такі як кропив'янка або поява червоних плям на шкірі;
  • Нудота та блювання;
  • Проблеми із ковтанням;
  • Задишка або утруднене дихання;
  • Свистячі звуки при видиху;
  • Спазми у животі чи шлунку;
  • Блідість шкіри;
  • Слабкий пульс чи раптове падіння артеріального тиску;
  • Запаморочення або втрата свідомості.

Тяжкі алергічні реакції можуть призвести до анафілаксії, яка характеризується набряком горла та рота, порушеннями дихання та кровообігу. Анафілаксія, якщо не отримує своєчасного лікування, становить загрозу життю.

Будь-яка людина, яка помічає у себе подібні симптоми, має негайно звернутися до лікаря для оцінки та подальшого лікування.нестерпність кави

Як проявляється нестерпність

Непереносимість кави, хоч і може імітувати алергічну реакцію, зазвичай не становить загрози життю.

У людей з непереносимістю кави можуть виникати такі симптоми:

• Відчуття занепокоєння та нервозності;
  • Дратівливість;
  • Тривога;
  • Проблеми зі сном або безсоння;
  • Розлад шлунку;
  • Спазми у животі;
  • Часте серцебиття або підвищений кров'яний тиск;
  • Мимовільні м'язові спазми.

Ці симптоми, хоч і можуть бути неприємними, зазвичай не стають причиною серйозних великих проблем і проходять після припинення вживання кави або зниження її споживання.

Симптоми непереносимості кави

Симптоми непереносимості кави зазвичай припиняються, як тільки людина припиняє її вживання.

Люди, які страждають на чутливість до кави, можуть відчувати розлад шлунково-кишкового тракту. Крім того, вживання кави може посилювати симптоми певних захворювань. Наприклад, кава може посилювати печію та симптоми гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ), впливаючи на пілоричний сфінктер між шлунком і дванадцятипалою кишкою, що викликає закидання жовчі в шлунок та подразнення слизової оболонки.

Симптоми надлишку кофеїну подібні до симптомів непереносимості.

Рекомендоване споживання кофеїну для дорослих обмежене 400 міліграмами (мг) на добу, що становить приблизно 4 невеликі чашки кави.

Перевищення цього обсягу може спричинити неприємні відчуття у багатьох людей. Ті, хто рідко вживає кофеїн або чутливі до нього, можуть відчувати симптоми навіть при помірному споживанні кофеїну, такому як міститься в одній чашці кави або чаю.

Вживання надмірної кількості кофеїну викликає аналогічні симптоми, але може також викликати:

• Біль у грудях;
  • Прискорене серцебиття;
  • Оніміння кінцівок;
  • М'язові болі;
  • Задишку;
  • Головний біль або мігрені;
  • Маячня або галюцинації;
  • Холодний піт;
  • Грипоподібні симптоми;
  • Перепади настрою, гнів чи депресію;
  • Панічні атаки.

Небезпечний не лише кофеїн

кофеїн

• Кавові зерна, як при вирощуванні, так і під час транспортування, можуть бути в контакті з пестицидами або хімічними речовинами, що може спричинити алергічну реакцію або непереносимість у деяких людей.
  • Ті, хто п'є каву з молоком чи вершками, можуть відчувати реакцію на молочні продукти.
  • Сильно солодкі напої можуть спричинити реакцію на цукор.
  • Ароматизовані сиропи можуть містити компоненти, здатні викликати алергію або непереносимість.

Нещодавнє дослідження, опубліковане в Journal of Toxicology and Environmental Health, показало, що різні зразки зеленого кавового зерна були забруднені мікотоксинами, які виділяються грибами. Ці токсини можуть зберігатися навіть після обсмажування кавових зерен, зберігаючи свої шкідливі властивості та можуть спричинити алергічні реакції.

Людям, які мають сумнів у наявності у них алергії або чутливості до кави, рекомендується вести харчовий щоденник.

Це дозволить відстежувати, що саме і коли вони вживали, та використовувати програми електронного здоров'я на смартфонах для запису щоденних страв та спростить процес виявлення можливих причин неприємних симптомів із лікарем.

Альтернативи кави

Люди з алергією або непереносимістю кави можуть вибрати альтернативні напої, такі як деякі види чаю, які містять менше кофеїну, але здатні забезпечити енергією вранці.

Ті, хто любить смак кави, але негативно реагує на кофеїн, можуть використовувати замінники, такі як напої із цикорію або смажених зерен, щоб не відмовлятися від звичного смаку. Також як альтернативу можна вибрати трав'яні чаї, що не містять кофеїну.

Однак будь-хто, хто має нові симптоми або погіршення стану після вживання кави, повинен звернутися до лікаря для консультації.

Май 2024