23.04.2024

Типи шахтних котлів України

При виборі твердопаливного котла покупець часто приймає рішення на користь шахтного котла типу Холмова. І це зрозуміло - недорога ціна, котел може працювати автономно без електроенергії, проста конструкція і зрозуміле управління. Схему шахтної топки з вертикальним дзеркалом горіння придумав професор Карл Васильович Кірш ще понад 100 років тому (Вікіпедія). Десь у 2011 році Володимир Горбів втілив цю конструкцію в життя, і ми отримали в користування котел Холмова.

Котел шахтного типу Холмова

Зараз багато заводів виробляють різні варіанти котлів і під різними назвами, але принцип роботи у них практично один і той же. Котел популярний серед користувачів і давайте розглянемо його плюси і мінуси.
Конструктивно агрегат складається з двох вертикальних шахт - завантажувальної камери, камери теплообмінника, зони спалювання і дожига палива. Звідси і походить назва котла. Паливо в котел завантажується вертикально як в колодязь і горить знизу в сторону теплообмінника - так званий «метод нижнього горіння» або «бічней горіння». Так що його ще називають котел нижнього горіння.

Креслення шахтного котла

У будь-якого типу шахтного котла завантажувальна камера відділена від теплообмінника вертикальної перегородкою і тільки в низу є маленький зазор куди під дією тяги в димоході засмоктується полум'я з першої камери в зону дожига. На колосникових решітці відбувається основне згоряння палива, але з нестачею кисню при первинній подачі повітря. При цьому частина палива не горить, а тліє з утворенням піролізного газу. А дожигання піролізних газів йде в камері допалювання із застосуванням вторинної подачі повітря. Там якраз найвищі температури (можуть досягати 800 ° С) і швидке нагрівання теплоносія, а час, що залишився тепло димових газів далі витягується теплообмінником.
Камера дожига, напевно, найскладніше і цікаве в шахтному котлі і багато виробників теплоагрегатів намагаються придумати свій спосіб допалювання піролізних газів, в чому і помітна різниця в роботі котлів нижнього горіння.

Робота шахтного котла типу Холмова

Варто звернути увагу на закладку дров в завантажувальну камеру, так як вони можуть зависати, зачепившись за стінки котла і паливо не буде опускатися вниз. Дрова, укладені правильно збільшує час роботи котла і знизить ймовірність задимлення приміщення.
- дрова повинні бути трохи менше розміру завантажувальної камери
- знизу бажано укладати сухі дрова, а зверху можна розташувати і сирі
- поліна складаємо поперек шахти, а не вздовж неї.
- по можливості не використовуйте сосну і ялина, так як тоді смоли і дьогтю при роботі котла буде набагато більше.

Про всіх плюсах при використання шахтні котли Холмова немає сенсу багато писати, цю інформацію можна знайти в будь-якому інтернет магазині. Головне достоїнство котла - це принцип нижнього горіння, що збільшує час роботи і дає можливість спокійної дозавантаження палива при працюючому агрегаті.
Але перерахуємо основні (не втрималися :)

• Паливо запалюється не все відразу, а тільки нижня його частина в закладці
  • Ефективне спалювання і дожіг продуктів згоряння. Це істотне зростання ККД котла і чистота димових газів
  • Тривалий час роботи, не на шкоду ККД котлів.
  • Дозавантаження палива може виконуватися в будь-який момент, немає необхідності чекати закінчення циклу спалювання закладки, як у котлів верхнього горіння
  • Котли геометрично компактні
  • Легко завантажувати паливо можна з 3-х сторін котла
  • У шахтних котлах можливо використовувати як променисту, так і конвекційну теплову енергію.
  • Більш низька ціна при гідному рівні ефективності / якості

А ось тепер про недоліки шахтних котлів:

• не весь дим і газ засмоктується в камеру допалювання, сажа і смола накопичуються в камері завантаження
  • Перед завантаженням палива в працюючий котел, не можна відразу відкривати повністю кришку камери, спостерігається вихід диму з шахти завантаження. Це ефект короткочасного розрядження камери, коли піднімаємо кришку і «витягуємо» потік газів. Необхідно трохи прочинити, подожать пару секунд для стабілізації тиску, а потім повністю відкриваємо.
  • Може зависати паливо, не опускатися в міру спалювання нижнього шару
  • Не дивлячись на всі заяви виробників, дрова краще використовувати не дуже сирі.
  • Часто виробник не обтяжує себе розробкою підведення вторинного повітря, або зроблено це погано. Котел димить і коптить.
  • Існує ризик загоряння всієї закладки палива при неправильному налаштуванні повітря і поганій тязі.
  • Для шахтного котла необхідно встановлювати димосос. Як і для всіх котлів, в принципі.
  • Не можна експлуатувати шахтний котел з вентилятором наддуву (равлик). Дим полізе з усіх щілин. Слід вимикати вентилятор перед завантаженням палива.

Багато недоліки не виправити, так як виробники котлів різні і результати сильно різняться. Але деякі недоліки можна спокійно і легко вирішити за допомогою регульованого димососа, що веде до додаткових фінансових вкладень в опалення. Але це того варто, перевірено!

Шахтні котли відгуки

Для користування цими котлами потрібно їх правильно налаштувати, важливі розуміння і вправність. Два однакові котла одного виробника при аналогічній установці і експлуатації будуть давати різний ККД! Ось чому так багато негативних відгуків про котли такої конструкції. У багатьох не виходить правильно його налаштувати після покупки, і ККД ставати 50% а не 80%, як повинно бути, і він коптить.

Май 2024