02.05.2024

Зазначення причини звільнення у додатку 5 до єдиної звітності: розʼяснення від ПФУ

За розʼясненням ПФУ, записи про причини звільнення в додатку 5 до єдиної звітності мають вноситися у точній відповідності до формулювань чинного законодавства із посиланням на відповідну статтю, пункт закону

У листі ПФУ від 18.04.2024 №2800-050202-8/23864 зауважено, що інформація про дату початку та закінчення трудових відносин подається роботодавцем у складі Відомостей про трудові відносини осіб та період проходження військової служби (додаток 5) до єдиної звітності.

Нагадаємо, що за Порядком №4 у графі 17 додатка 5 «Підстава для припинення трудових або цивільно-правових відносин» зазначається підстава припинення трудових відносин, відносини за договорами цивільно-правового характеру обов’язково під час звільнення особи з категоріями 1 та 2 та у разі закінчення терміну дії цивільно-правового договору. Але деталей зазначення інформації у цій графі Порядок не встановлює.

Тож фахівці ПФУ в межах своєї компетенції вирішили у листі навести деталі. Так, записи про причини звільнення в додатку 5 до єдиної звітності мають вноситися у точній відповідності до формулювань чинного законодавства із посиланням на відповідну статтю, пункт закону.

Фахівці ПФУ не наводять приклад, тож наведемо його ми, від редакції. На нашу думку, формулювання у графі 17 має повторювати те, що раніше зазначали (тепер – лише на бажання працівника!) у паперовій трудовій книжці, у записі про звільнення. Тобто, наприклад: «Звільнено за власним бажанням, ст. 38 КЗпП» або «Трудовий договір припинено у зв'язку зі смертю працівника, п. 8-2 ч. 1 ст. 36 КЗпП». Адже дані з додатка 5 потрапляють до Реєстру застрахованих осіб і формують те, що називається електронною трудовою книжкою.

Джерело

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Чи діє «воєнна» пільга зі сплати ЄСВ за себе для ФОП у 2024 році?
  • ФОП закрився: ліквідаційна декларація, борг із ЄСВ
  • Які надавати первинні документи в разі фактичної перевірки?