Помощь - Поиск - Пользователи - Календарь
Полная версия этой страницы: Аудит ФОП
Форумы газеты ЧАСТНЫЙ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬ > Форумы по частному предпринимательству > Проверки деятельности предпринимателей
dan555
Добрый день. После неудачной попытки открыть своё маленькое дело возникла необходимость закрыть СПД (ФОП). Все документы на закрытие СПД поданы и пришло время аудита. К сожалению никаких документов о покупке товаров для продажи нет. Аудитор требует предоставить документы о закупках (товарные накладные, договор о поставках и т.п.) Вопрос в следующем. Требуется ли по закону СПДшнику на эдином налоге вести первичную бухгалтерию (в части документов) или достаточно только вести книгу учёта доходов и расходов?
MickeyMouse
Вопрос действительно актуальный. У меня немного другая ситуация. Закрываю свою СПД на едином налоге без наёмных работников. Было открыто 2 расчётных счёта. Не хранил выписки из банка. В одном банке согласились распечатать выписки все выписки. В другом услуга оказалось платной. Причём слоимость мне расчитали как 30грн x {количество дней когда были проводки}. Вышло примерно 1200грн.

Как быть? Должен ли я был хранить все выписки и собственно имеет ли налогова право требовать эти документы? С другой стороны, требует ли наглоговая какие-то ещё выписки из банка помимо тех что банк сам отдаёт?
alef
Налоговой инспекции, во время проведения проверки, Вы обязаны предоставить всего-лишь информацию о наличии расчетного счета! Можете ( для предъявления проверяющим )заказать также банку справку о суммах проведенных операций( с разбивкой по годам). Все!!!
Остальную информацию - только по решению суда, либо ГНИ самостоятельно истребует у банка все, что им интересно (если захочет и сможет). Это (пока) неоспоримый факт.
AntonK
Цитата(alef @ Nov 23 2010, 11:14 PM) *
Налоговой инспекции, во время проведения проверки, Вы обязаны предоставить всего-лишь информацию о наличии расчетного счета! Можете ( для предъявления проверяющим )заказать также банку справку о суммах проведенных операций( с разбивкой по годам). Все!!!
Остальную информацию - только по решению суда, либо ГНИ самостоятельно истребует у банка все, что им интересно (если захочет и сможет). Это (пока) неоспоримый факт.

А чем регламентируется переччень документов, подаваемый предпринимателем при закрытии СПД в налоговую для аудита/проверки?
Требование со стороны налоговой предоставить выписки по счетам с начала регистрации вполне типично (мне в Луганской ГНИ так и сказали).
Я допускаю, что банковские документы, подтверждающие поступление денег на счёт за деятельность СПД, могут как-то пригодиться, но полная выписка - это куча макулатуры (к примеру, по моему USD-счёту выписка с 01.01.2007 занимает более 40 листов формата А4).
dan555
Цитата(alef @ Nov 23 2010, 11:14 PM) *

Расчётного счёта небыло. Да и вообще СПД просуществовало три месяца sad.gif
nvk
Цитата(dan555 @ Nov 24 2010, 11:50 AM) *
Расчётного счёта небыло. Да и вообще СПД просуществовало три месяца sad.gif

Ну так и чего они у вас требуют? Если действительно у вас не было расчетного счета, то и выписки вам не нужны. Когда СПД открывает расчетный счет, он обязан в 5 дневный срок сообщить в налоговую об открытии расчетного счета. Для этого в банке дается специальная бумага. Вы должны были ее отнести в налоговую. Если вы не открывали счет, то и потребовать с вас налоговая ни чего не может.Откуда им взяться?=)

А так при проверки СПД, налоговая требует такие документы. Выписки из банка, книгу доходов ирасходов, приходные и расходные документы. Если плательщик НДС, то и реестр налоговых накладных. Иногда еще требуют договора, акты и прочее. Но обычно договора я не предоставляю. Мол были устные договоренности. Если им не дать документы из банка, ну типа случайнно не сохранились, тогда они могут потребовать их восстановить. Я слушала, что некоторые СПДники им говорят, вам надо восстанавливайте!
dan555
Цитата(nvk @ Nov 24 2010, 01:42 PM) *
А так при проверки СПД, налоговая требует такие документы. Выписки из банка, книгу доходов ирасходов, приходные и расходные документы.

Вот именно эти документы и требуют.
Что делать если товар банально покупался на рынке или ещё чего хуже если товар покупался Б/у с рук у населения. Какие расходные я могу показать?
kordon
Может эта статья Вам поможет:

Ведення обліку фізичними особами-підприємцями при спрощеній системі оподаткування
У статті висвітлено особливості обліку товарів фізичною особою-підприємцем, що є платником єдиного податку та відповідальність за порушення порядку ведення обліку при такій вже спрощеній системі
Книга обліку доходів і витрат
У листі ДПАУ «Про застосування штрафних (фінансових) санкцій до суб’єктів господарювання – платників єдиного податку» від 25.12.2009 р. № 28923 / 7 / 23-7017/1485 викладено основні аспекти ведення обліку ФОПами:
1. Наявність первинних документів, що підтверджують факти здійснення господарських операцій, – накладних, товарно-транспортних накладних, які підтверджують рух товарно-матеріальних цінностей, а також документів, що підтверджують якість і безпеку товарів.
2. Ведення Книги обліку доходів і витрат, що передбачає відображення в ній таких даних: порядковий номер запису; дата здійснення операції; суми витрат за фактом їх вчинення, в т. ч. заробітна плата найманого працівника; сума вартості товарів, отриманих для продажу (надання послуг); сума виручки від продажу товарів (надання послуг) – сумарно за день.
При цьому ДПАУ в якості аргументу про обов’язкову наявність первинних документів призводить норми ст. 6 Закону “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг“, а також п. 17 Порядку “Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення” № 833 та Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні № 363.
Щодо ведення Книги обліку доходів і витрат ДПАУ посилається на норми п. 4 Указу “Про спрощену систему” № 727, п. 8 Порядку № 599, а також акцентує на пріоритетності Закону про РРО (зокрема, його п. 6 ст. 9) над Указом № 727. Іншими словами, ратує за обов’язкове відображення в Книзі обліку граф «період обліку», «витрати на виробництво продукції», «сума виручки (доходу)», «чистий дохід».
Не слід також забувати про чинний Порядок ведення книги обліку доходів і витрат, що здійснюється ФОПами на спрощеній системі оподаткування.
ДПАУ наголошує, що згідно зі ст. 4 Указу № 727 платники єдиного податку ведуть спрощений облік доходів і витрат. А облік – це належним чином організована система збору, накопичення, обробки, групування, узагальнення та реєстрації (фіксації) необхідної інформації або її сукупних даних, які відображають кількісну або якісну характеристику подій, об’єктів і т. д., і суб’єкти господарювання зобов’язані вести такий облік.
При цьому податкова наполягає на тому, що відповідно до ст. 20-21 Закону про РРО до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції за реалізацію товарів, які не враховані у встановленому порядку, або якщо вони не ведуть або ведуть з порушеннями встановленого порядку обліку товарів за місцем реалізації та зберігання у розмірі подвійної вартості необлікованих товарів за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
В даному випадку ДПАУ, по-перше, необгрунтовано відсилає абсолютно всіх до норм Закону про РРО, який визначає правові норми застосування реєстраторів розрухунку операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, у той час як ФОПи платники єдиного податку, згідно зі ст. 6 Указу № 727, мають право не застосовувати електронні контрольно-касові апарати для проведення розрахунків із споживачами і тому норми Закону про РРО до них не можуть бути застосовані, за умови, що вони не здійснюють реалізацію підакцизних товарів (крім пива на розлив). Таким чином цей Закон у цій частині не поширюється на ФОПів на єдиній системі оподаткування.
Згідно ж ст. 4 Указу № 727 вимога ведення Книги обліку доходів і витрат встановлена лише для платників єдиного податку – юридичних осіб.
Форма Книги обліку доходів і витрат дляфізичних осіб на єдиному податку наведена у додатку № 10 до Інструкції № 12, проте ні в ній, ні в Порядку видачі свідоцтва № 599 не передбачено порядок заповнення графи 3 (витрати), і ця графа повною мірою може стосуватися тільки ФОПів, що перебувають на загальній системі оподаткування, а не на спрощеній.
Слід також враховувати специфіку єдиного податку, який, на відміну від податку з доходів фізичних осіб на загальній системі оподаткування, сплачується до бюджету незалежно від величини витрат.
Крім того, навіть у відношенні самих фізичних осіб-підприємців, що перебувають на загальній системі оподаткування, ДПАУ визнає можливу відсутність документально підтверджених витрат і дозволяє їм використовувати наведені у додатку № 6 до Інструкції № 12 норми витрат (у відсотках до суми виручки).
Проаналізувавши все вищезазначене, можна зробити висновки про те, що фізичні особи-підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування і сплачують єдиний податок, взагалі не зобов’язані вести облік витрат на придбання товарів, а відтак і не повинні вести облік запасів в місцях їх зберігання і продажу, а також облікувати витрати.
Також первинні документи (накладні, товаро-транспортні накладні) підтверджують факт придбання товарів та понесені при цьому витрати, а оскільки підприємцю на єдиній системі немає необхідності вести облік витрат на придбання ТМЦ, то і в наявності первинних документів на них немає необхідності, за деякими винятками.
Перш за все, документи на товар необхідні для дотримання правил торгівлі, зокрема, п. 17 Порядку № 833, згідно з яким заборонена торгівля товаром, отриманим без документів, передбачених законодавством.
У даному випадку мова йде перш за все про документи, які підтверджують відповідність товару вимогам якості, а не про документи, що підтверджують перехід права власності на товар від продавця покупцеві.
Документальне підтвердження якості товару необхідно для товарів, що підлягають обов’язковій сертифікації в Україні (за Переліком № 28), декларуванню відповідності (за Переліком № 6).
Первинні документи (накладні) на такі товари повинні бути обов’язково і в них повинні бути зазначені номери сертифікатів відповідності або свідоцтв про визнання відповідності, інакше на підприємця може бути накладено штраф за порушення Закону “Про захист прав споживачів” у розмірі 50% вартості партії товару, але не менше 10  НМДГ.
Необхідно зупинитися ще й на тому, що ДПАУ у вищезгаданому листі говорить про фінансові санкції за реалізацію товарів, які не враховані у встановленому порядку, або з порушеннями встановленого порядку обліку товарів за місцем реалізації та зберігання, а облік руху товарів (придбання, Зберігання та реалізація) це зовсім не те поняття, яке мається на увазі під «витратами на виробництво продукції», які повинні бути відображені, на думку ДПАУ, в цій графі Книги обліку. Тому до фізичної особи на єдиній системі оподаткування штрафні санкції за відсутність документального підтвердження витрат не застосовуються.
До такого ФОПа може бути застосований адміністративний штраф згідно зі ст. 1641 КпАП за незаповнення або неналежне заповнення Книги обліку доходів і витрат, в розмірі від 3 до 8 НМДГ (від 5 до 8 НМДГ – при повторному порушенні), тобто штраф у розмірі 51-136 грн. Ппи цьому слід не забувати про випадки адміністративного та кримінального законодавства у частині кваліфікації злочинів або правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги.
dan555
Спасибо kordon. Теперь вроде понятно.
kordon
удачи wink.gif
dan555
Цитата(kordon @ Nov 24 2010, 08:03 PM) *
удачи wink.gif

Спасибо. Удача нам понадобится smile.gif
MickeyMouse
А кто писал пояснительную в налоговой? Сейчас был в ГНАУ – закрываю свою СПД без наёмных работников. Попросили написать пояснительную:

Всё вроде бы понятно, за исключением пункта о “Майновий стан”. Чувствую здесь подвох. Есть машина и квартира. Писать не писать? Вруг начнут просить справку что не cдаю квартиру в аренду. Или вообще, почему я не заполнял декларацию для физ лиц.
Gvozdika
Цитата(MickeyMouse @ Nov 25 2010, 05:17 PM) *
А кто писал пояснительную в налоговой? Сейчас был в ГНАУ – закрываю свою СПД без наёмных работников. Попросили написать пояснительную:

Всё вроде бы понятно, за исключением пункта о “Майновий стан”. Чувствую здесь подвох. Есть машина и квартира. Писать не писать? Вруг начнут просить справку что не cдаю квартиру в аренду. Или вообще, почему я не заполнял декларацию для физ лиц.

Так декларация для физ лиц вроде как добровольная, и там есть пункт о имуществе. Но Вы же СПД, поэтому в декларации Ваша графа - это 1.3, а в графе Имущество - прочерки. Не подскажу как правильно, но я бы потребовала ссылку на документ, согласно которого СПД должно писать такую объяснительную и предоставлять такие данные.
Ксенька
Цитата(Gvozdika @ Nov 29 2010, 04:26 PM) *
Не подскажу как правильно, но я бы потребовала ссылку на документ, согласно которого СПД должно писать такую объяснительную и предоставлять такие данные.

По иронии судьбы я закрывала СПД (по доверенности) именно в Деснянской ДПИ, на просьюу заполнить такую бумажку, я так же вежливо попросила показать где написано что я должна это делать... в ответ, кроме как то что это внутреннее распоряжение, я больше ничего не услышала... я не заполнила.
MickeyMouse
Цитата(MickeyMouse @ Nov 25 2010, 06:17 PM) *

Итак, я заполнил всё как есть.
Цитата
Я, .... Сергій Володимирович, здійснював підприємницьку діяльність за такими видами: консультування з питань інформатизації, розроблення стандартного програмного забезпечення та консультування в цій сфері.
Я є платником єдиного податку.
Діяльність здійснював за адресою: м. Київ, вул. Милославська, .....
Розрахунки при здійсненні діяльності здійснювались за р/р:
1. 2600002xxxxxxx в АКІБ «УкрСибБанк» МФО 351005
ЕДРПОУ 09807750
2. 260040xxxxxxx в ПАТ «ЕРДЕ БАНК», МФО 380667
ЕДРПОУ 34817907
Праця найманих робітників не використовувалася.
Я не є директором, засновником, акціонером іншіх суб’єктів господарювання.
Задекларований свій майновий стан підтверджую:
• Автомобіль Chevrolet Aveo 2007 року випуску.
• Квартира за адресою: м. Київ, вул. Милославська, xxxxxxxxxxx.
Зазначене вище майно в оренду не здавалося і не здається.
Пільг в оподаткуванні не маю.
Експортно-імпортних операцій не здійснював.
Дозвілу на отримання особистої печатки приватного підприємця не маю, печатку не виготовляв та не використовував.
Основним місцем моєї роботи була моя підприємницька діяльнісь. Я не є найманим працівником у жодній установі або суб’єкті господарювання.

Если будут какие-то сложности с этим, я напишу.
alifesoft
Цитата(MickeyMouse @ Nov 23 2010, 08:47 PM) *
В одном банке согласились распечатать выписки все выписки. В другом услуга оказалось платной. Причём слоимость мне расчитали как 30грн x {количество дней когда были проводки}. Вышло примерно 1200грн.

Имя банка в студию. Чтобы никто уже никогда им не воспользовался.
distemper
Такой вопрос: а нужно ли СПД-ЕН предоставлять при проверке налоговой контракты и акты выполненных работ на валютные доходы, полученные на мультивалютный счёт в банке? И что будет если не предоставить?
Для просмотра полной версии этой страницы, пожалуйста, пройдите по ссылке.
Русская версия IP.Board © 2001-2026 IPS, Inc.